Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αποδεδείχθηκε ότι οι περιοστίτιδες κνήμης (shin-splints), ή αλλιώς σύνδρομο καταπόνησης των μυών της κνήμης (Medial Tibial Stress Syndrome, MTSS), μπορούν να διαγνωστούν αξιόπιστα χρησιμοποιώντας το ιστορικό του ασθενούς και τη φυσική αξιολόγηση, συνδυάζοντας την κλινική εμπειρία και τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.

Η μελέτη παρουσιάζει ένα κλινικό εργαλείο για τον άκρο πόδα, που ο συνδυασμός μεταξύ του ιστορικού του ασθενούς  και της φυσικής εξέτασης μπορεί να δείξει MTSS, και εάν ταυτόχρονα συνυπάρχει το  σύνδρομο διαμερίσματος της κνήμης (Chronic Exertional Compartment Syndrome, CECS).

Ευρήματα από το ιστορικό του ασθενούς που δηλώνουν περιοστίτιδα είναι:

Πόνος που εμφανίζεται στην άσκηση κατά μήκος των 2/3 του έσω και κάτω τμήματος της κνήμης

Ο πόνος εμφανίζεται κατά την διάρκεια της προπόνησης ή στο τέλος αυτής, και μειώνεται με την ξεκούραση

Μυϊκές κράμπες, πόνος που μοιάζει με κάψιμο στο οπίσθιο τμήμα του άκρου πόδα, με ή χωρίς "καρφίτσες¨, "μυρμήγκιασμα" και μούδιασμα ίσως δηλώνει τη παρουσία CECS, ή των συνδυασμό CECS και MTSS.

Ευρήματα από τη φυσική εξέταση του ασθενούς που δηλώνουν περιοστίτιδα είναι:

Πόνος που μοιάζει με τον πόνο του ασθενούς κατά την ψηλάφηση στο οπίσθιο έσω άκρο της κνήμης (≥ 5εκ.)

Αλλά συμπτώματα όπως οίδημα ή ερυθρότητα ΔΕΝ είναι τυπικά για τη περιοστίτιδα

Εάν η περιοχή του πόνου είναι μικρότερη από 5εκ., είναι πιθανό ο πόνος να μην οφείλεται σε περιοστίτιδα, και ίσως κάποιος άλλος τραυματισμός να υπάρχει π.χ. κάταγμα κοπώσεως.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Winters M, Bakker E W P, Moen M H, Barten C C, Teeuwen R, Weir A. Medial tibial stress syndrome can be diagnosed reliably using history and physical examination. Br J Sports Med. 2018 Oct;52(19):1267-1272.