Κροταφογναθική άρθρωση και Ημικρανίες


Oι μύες της γνάθου πολλές φορές έχουν τεράστια επιρροή στις ημικρανίες και κάποιες φορές ίσως είναι και η κύρια αιτία αυτών. Οι ημικρανίες γενικά, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Η βασική τους αιτία ποικίλει: άγχος, διατροφή, ψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, συστηματική φλεγμονή, ανατομικό/μηχανικό σφάλμα, γενετικοί παράγοντες κ.α. Συχνά όμως είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων.


Από καθαρά κινησιολογική σκοπιά, οι μύες του αυχένα, της γνάθου και εκείνων που ελέγχουν τα μάτια είναι οι πρώτοι που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικά αν υπάρχει ιστορικό κρανιακών τραυμάτων, κάκωση δικήν μαστιγίου (τροχαίο) ή κακού κινητικού ελέγχου.


Ίσως να έχει τύχει να παρατηρήσετε κάποιο άτομο στο πρόσωπο του κατά την διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας ή εκτελώντας μια δύσκολη εργασία (ανοίγοντας για παράδειγμα ένα «σκληρό» βάζο). Δαγκώνει το σαγόνι του; Κάνει κάποιον έντονο μορφασμό;


Η αίτια είναι ότι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τον συντονισμό της κίνησης, είναι ίδιο μέρος του εγκεφάλου απ’ όπου προέρχεται ο έλεγχος για τη κίνηση της γνάθου. Όταν το σώμα παλεύει να εκτελέσει μια κίνηση μετακινείται στο σαγόνι για σταθεροποίηση. Σε δραστηριότητες που απαιτούν μέγιστη προσπάθεια, αυτό δεν είναι πάρα πολύ αρνητικό, αλλά όταν κάποιος χρησιμοποιεί το σαγόνι του για να σταθεροποιήσει τα βασικά μοτίβα κίνησης στην καθημερινή ζωή, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αυτή η υπερβολική φόρτωση της γνάθου και των μυϊκών ιστών τη περιβάλλουν καθώς και το κρανίο μπορεί να γίνουν«σφιχτοί» και επώδυνοι.


Όπως έγραψα και στη εισαγωγή υπάρχουν πολλές αίτιες για τις ημικρανίες. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι οι μύες γύρω από το πρόσωπο σας είναι σφικτοί, ένταση γύρω από τους κροτάφους σας, «κλικ» από τη γνάθου σας, περιορισμό στην κίνηση όταν ανοίγετε το στόμα σας ή παρέκκλιση αριστερά/δεξιά της γνάθου, ο μυϊκός ιστός και οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν τη γνάθο σας μπορεί να είναι η επίλυση του προβλήματος.