Κλινικά, το φαινόμενο της αυτόματης συρρίκνωσης ή εξαφάνισης της οσφυϊκής δισκοκήλης χωρίς χειρουργική επέμβαση ονομάζεται
επαναρρόφηση (reabsorption).

Το ποσοστό αυτόματης απορρόφησης της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι πάνω από 60% σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.

Πώς συμβαίνει;


Η απορρόφηση του “υλικού” του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να εξηγηθεί με 3 θεωρίες, αλλά ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι απόλυτα κατανοητός:

1. Μείωση του μεγέθους του υλικού του δίσκου λόγω σταδιακής αφυδάτωσης και συρρίκνωσης, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τη μείωση του σήματος του δίσκου στην μαγνητική τομογραφία.

2. Η τάση από τον οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο αναγκάζει το τμήμα του δίσκου με κήλη να κινηθεί προς τα πίσω στον χώρο του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτός ίσως είναι ένας μηχανισμός σε περιπτώσεις που ο ινώδης δακτύλιος δεν είναι κατεστραμμένος, αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει όταν έχουμε ελεύθερο κομμάτι δίσκου στο νωτιαίο σωλήνα.

3. Η καλυτέρα μελετημένη και επιβεβαιωμένη με κλινικά στοιχεία θεωρία, είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Η κήλη είναι εξ ορισμού η προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου προς μια κατεύθυνση η οποία μπορεί να σχεδιάζεται με την έξοδο τμημάτων του πυρήνα δια μέσου ενός ρήγματος του ινώδους δακτυλίου προς το σπονδυλικό σωλήνα ή το μεσοσπονδύλιο τρήμα. Η προβολή αυτή διαταράσσει την ανοσοποιητική ισορροπία, πυροδοτώντας μια αυτοάνοση αντίδραση. Το σώμα αναγνωρίζει το τμήμα του δίσκου που έχει προβάλει προς τα έξω σαν ξένο και του επιτίθεται, μειώνοντας το μέγεθος του.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα MRI που δείχνει την απορρόφηση μιας μεγάλης οσφυϊκής κήλης δίσκου (7 μήνες μετά την πρώτη εικόνα) και την ενδεχομένως θετική επίδραση της φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης. Είναι σπάνιο να δούμε μια τόσο εμφανή αλλαγή πριν και μετά. Ο συγκεκριμένος ασθενής (άντρας 30 χρονών) είχε ιστορικό οσφυϊκού πόνου πάνω από ένα χρόνο (on-off), νευρολογικά συμπτώματα (πάρεση περονιαίου νεύρου) και απώλεια αντανακλαστικού του αχίλλειου τένοντα.

Ακολουθώντας ένα φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο τη νευρομυϊκή διευκόλυνσή, την αύξηση της δύναμης και αντοχής και δίνοντας τα καταλληλά αισθητηριακά ερεθίσματα, επανήλθε πλήρως στη καθημερινότητα του.

Αρά ΝΑΙ, η εξαφάνιση της οσφυϊκής δισκοκήλης  ΓΙΝΕΤΑΙ!